Vi intervjuar Sara Tabari som har valts av SSCO och Nobelstiftelsen till Toastmaster för Nobelbanketten. Sara kommer att presentera pristagarna från och med 2018 och gör sitt sista år 2020. Under årets bankett kommer Sara gå bredvid nuvarande toastmaster Johanna Kuniholm. 

Hur känns det att ha blivit vald till Toastmaster på Nobel?

Det känns helt fantastiskt, men fortfarande lite overkligt att jag verkligen ska få stå i talarstolen under Nobelbanketten.

Du har ju överlämning i år och kommer först presentera nästa år. Är det något speciellt du ser fram emot under Nobelfestligheterna 2018?

Jag ser fram emot att vara ett ansikte utåt för Nobelstiftelsen och för Sveriges studenter. Att få presentera Nobelpristagarna kommer vara en stor ära och uppdragets absoluta höjdpunkt.

Varför sökte du detta hedersuppdrag?

Jag kände att jag hade vad som krävdes för uppdraget och dessutom har jag lite tidigare erfarenhet från Nobelfestligheterna. I gymnasiet intervjuade jag kemipristagaren Michael Levitt och blev otroligt inspirerad av hans karriär. Några år senare fick jag även möjligheten att gå som gäst på Nobelprisceremonin i Konserthuset, vilket var en helt magisk upplevelse. Det kändes helt självklart att skicka in en ansökan!

Vem är du?

Jag är 21 år och är uppvuxen i Danderyd utanför Stockholm. Jag har sedan barnsben talat två språk i hemmet och därför tidigt i livet utvecklat ett stort intresse för språk. Under gymnasiet var jag utbytesstudent i USA, där jag studerade på internatskolan The Lawrenceville School och fick möjlighet att läsa engelska på universitetsnivå och tävla i friidrott.

Vad studerar du?

Jag går andra året på läkarprogrammet på Karolinska Institutet och trivs fantastiskt bra!

Har du varit engagerad i kåren och studentlivet?

Jag sitter i styrelsen för Medicinska Föreningens Internationella Kommitté för andra året i rad och deltar ofta som marskalk på Karolinska Institutets högtidsceremonier. Jag är även tutor för andra läkarstudenter.

Har du några egenskaper som du tror att du kommer ha användning av inom ditt uppdrag som Toastmaster på Nobel?

Jag känner mig bekväm med att tala inför stor publik. Jag startade mitt gymnasiums debattsällskap och deltog i både nationella och internationella debattävlingar på engelska. Jag har dessutom kunskaper inom fem olika språk, där jag är flytande i tre, vilket underlättar processen att lära mig presentera Nobelpristagarna på deras modersmål.

Vad känner du inför Nobelpriset?

Jag tycker att det är otroligt unikt att Nobelpriset uppmärksammar personer som har gjort något värdefullt och utvecklande för mänskligheten. Det är viktigt att framsteg inom dessa kategorier även uppmärksammas av allmänheten! Nobelpriset är dessutom definierande för Sverige som land, vilket jag märkte tydligt när jag bodde utomlands.

Ser du fram emot att jobba med Nobelbanketten i fyra år framöver?

Ja självklart! Jag ser lite på uppdraget som ett stort äventyr. Även om jag inte riktigt kan föreställa mig hela processen ännu kommer det bli väldigt spännande. Jag känner mig även hedrad att Nobelstiftelsen och SSCO valt ut just mig till att utföra detta unika uppdrag!