Söndagen den 1 juli bar det av med färjan ner till Gotland och Almedalsveckan 2018. Ordförande Andreas Moilanen, f.d. ordförande Johan Blixt samt generalsekreterare Tulsa Tollemark O’Shea var på plats – redo för en fullspäckad vecka med seminarier, panelsamtal, möten och mingel.

Veckan präglades av ämnena bostadsmarknaden och psykisk ohälsa bland unga och vi fick ta del av många intressanta tankar, idéer, åsikter och framtidsspaningar.

Intressanta seminarier

På tisdagsmorgonen höll SSSB paneldebatt inför en fullsatt lokal, med bland annat bostadsministern och ministern för högre utbildning och forskning i panelen. Temat var studenters betalningsvilja och byggande av studentbostäder – Boende efter plånbok: var går gränsen? – och det blev en ivrig diskussion mellan paneldeltagarna. Det alla var överens om var dock att något måste göras för att förbättra bostadssituationen och behovet av en blocköverskridande överenskommelse efter valet påtalades.

 

Blandade bilder från mingel och seminarier

 

Vi närvarade vid ett antal seminarier om bostäder och byggande; arrangerade av bland annat Riksbyggen, Boklok, SABO, HSB. Ett seminarium arrangerat av Skanska ihop med Advokatfirman Vinge stack ut i mängden med ämnet Bör bostadsbyggandet bli ett eget riksintresse? där representanter från politiken, byggbranschen och advokatvärlden fick diskutera frågan. Åsikterna gick isär, men flera av paneldeltagarna var ändå överens om att riksintressena bör ses över, eventuellt rensas upp, och sedan underhållas löpande.

Hos Veidekke fick vi under manteln Ungas bostadsdrömmar – så ser de ut egentligen ta del av statistik från en undersökning de gjort bland unga födda 1995-2002, som inte visade en alltför positiv framtidstro hos de svarande. 51 procent tror att det kommer bli ännu vanligare än det är idag att man behöver tacka nej till arbete eller studier om tio år för att det inte finns någonstans att bo; 31 procent tror att det då också kommer vara ovanligare att kunna flytta hemifrån innan man fyllt 25.

Utöver bostadsfrågan besökte vi även ett antal seminarier om psykisk ohälsa hos barn och unga. Vi tar med oss de tankar och påståenden vi samlat på oss under dessa in i höstens arbete.

 

Möten

 

Möte med Caroline Szyber (KD)

 

Almedalen är en fantastisk plats för möten. Vi har haft många givande möten och skapat förutsättningar för fler möten i höst.

 

Samtal med S-studenter

 

På onsdagsförmiddagen träffade vi Jens Sjöström, oppositionslandstingsråd i Stockholm. Annars var fredagen mötesdagen – då har de som är kvar lite luftigare scheman. Vi träffade till exempel Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, Jacob Adamowicz och Daniel Lindblom, Sveriges förenade studentkårers (SFS) nya presidium, Nasra Ali och Anton Jordås, förbundsordförande och förbundssekreterare S-Studenter, och tog en glass i den gassande solden tillsammans med Lunds universitets studentkårer (LUS), Göteborgs förenade studentkårer (GUS) och Göteborgs förenade studentkårer (GFS).

 

SSCO med GUS och LUS

 

Nu fokuserar vi på överlämningen mellan gamla och nya presidiet innan vi går på semester.

Vi ses igen i höst!