Öppet brev till Stockholms läns kommunpolitiker
Stockholm 13 september 2018

Hej,

Grattis till vinsten. Du har nu ett väldigt viktigt uppdrag framför dig, som vi önskar dig all lycka till med.

I valrörelsens frenesi kan det vara svårt att få sin röst hörd. Vallöften, lockelser och skrämseluttalanden florerar vilt och ibland kan det för gemene man kanske vara svårt att se skogen för alla träd. Nu är dock valyran över, även om regeringsbildningen ännu är osäker, och vi ser början på en fyra år lång mandatperiod – början på en tid av hoppfullhet och handling.

Under denna mandatperiod måste vi värna om våra studenter. Hela det gångna året har vi sett statistik som visar på att studenterna behöver vår hjälp; det finns fortfarande en enorm brist på bostadsmarknaden, det är ofta svårt att få det att gå ihop ekonomiskt på grund av höga hyror, och den psykiska ohälsan bland studenter fortsätter att öka. Vi kan inte vänta – vi måste ta tag i detta nu!

Kommunen har en tung plikt i och med bostadsförsörjningsansvaret, men också en otrolig möjlighet att faktiskt förbättra situationen för våra studenter. Med verktyg som markanvisningar och möjligheten att rabattera markhyror för studentbostäder kan ni fria eller fälla studentbostadsbyggandet. Men vi måste jobba tillsammans och alla måste ta sitt ansvar. En för alla, alla för en – se bara vad vi kan åstadkomma när vi går ihop oss som vi gjorde i projektet Sthlm6000+!

Nästan en fjärdedel av alla Sveriges studenter – d.v.s. över 90 000 – finns i Stockholm. Samtidigt finns det bara 17 000 studentbostäder i länet. Det tar mellan 1 och 5,5 år att få sin första studentbostad, beroende på om det är ett korridorsrum eller en egen studentlägenhet. Dessa extrema kötider gör att många studenter inte ens hinner bli erbjudna en studentbostad innan de tagit examen.

På grund av bostadsbristen tvingas studenter in i osäkra inneboende- eller andrahandslösningar, olagliga tredjehandslösningar, blir ofrivilligt hemmaboende, eller tvingas helt enkelt välja bort Stockholm som studieort. Förutom att flera av dessa lösningar ofta är väldigt dyra kan de även ha en stor negativ inverkan på både studieresultat och psykiska hälsa. Det är inte rimligt att en student, som behöver ro för att kunna utbilda sig och bidra till det svenska kunskapslyftet den föregående regeringen så gärna ville se, ska behöva flacka runt från korttidskontrakt till korttidskontrakt och inte veta var de ska bo om någon månad. Med sådana osäkra förhållanden riskerar vi också en s.k. brain drain, eller kompetensflykt, när både svenska och internationella studenter söker sig till andra orter eller andra länder för att situationen ser ut som den gör.

Så nu vänder vi oss till dig som kommunpolitiker, i början av din mandatperiod, och ber dig hjälpa oss värna om våra studenter. Ni kanske inte har ett lärosäte i just din kommun, men det betyder inte att studenterna inte vill bo där. Det finns 26 kommuner i Stockholms län och vi behöver allas hjälp. Vi kommer aldrig bli av med studentbostadsbristen om inte alla tar sitt gemensamma ansvar.

Med vänliga hälsningar,

Andreas Moilanen
Ordförande, Stockholms studentkårers centralorganisation