Nobelpristagarna är utsedda, SSCO:s Nobellotteri avslutat och förberedelserna inför Nobelfesten är i full gång. En av de som från SSCO:s sida står mitt i havet av förberedelser är Nobelbankettens toastmaster Sara Tabari.

Du gjorde ditt första år som Toastmaster 2018, hur skiljer sig förberedelserna inför banketten nu i år när du har mer erfarenhet av uppgiften?

Att ha genomfört Nobelbanketten en gång tidigare ger en mer avslappnad känsla inför det hela, men förberedelserna inför talen är ungefär densamma. Dessutom är det ju ytterligare ett litteraturpris att presentera i år, så det ska bli extra spännande att få presentera en till Nobelpristagare!

Hur går det att kombinera posten som toastmaster med dina studier på läkarprogrammet på Karolinska Institutet?

Just nu läser jag kirurgikursen som är helt baserad på praktiskt lärande ute på sjukhus, framför allt på operationsavdelningar och akutmottagningar. Det kan därför bli svårt att planera in ambassadbesök för översättnings- och uttalsträning avseende språken jag inte har erfarenhet av, men det brukar gå att lösa med lite flexibilitet och framförhållning!

Vad är ditt bästa minne från Nobelbanketten 2018?

Jag fick möjlighet att föra ett lite längre samtal med medicinpristagaren Tasuku Honjo under dansen i Gyllene Salen förra året. Förutom att han är en stor inspiration för mig som forskningsintresserad läkarstudent är han även en otroligt ödmjuk och trevlig person. Några dagar tidigare under Nobelföreläsningarna på Karolinska Institutet berättade jag för honom att jag skulle introducera honom på japanska, vilket han tyckte var väldigt roligt. Det var häftigt att sen efter talen på banketten få feedback från honom att jag hade gjort ett bra jobb!

Är du mer nyfiken på Sara och posten som toastmaster? Läs vår intervju med Sara från när hon valdes in till posten 2017 här.

Frågor besvaras av:
Sara Tabari
Toastmaster, Nobelbanketten
saratabari96@gmail.com