Även Stockholm Pride blir helt annorlunda i år men går i det numera familjärt digitala tema som är 2020. För året har vi sammanställt vad vi tror kan finnas ett intresse av bland våra studenter och följare; lite utbildningsfrågor, lite forskning och annat smått och gott. Students of Stockholm: UNITE i årets digitala Stockholm Pride! Klicka på respektive programrubrik för att komma till deras sida på Stockholm Prides hemsida (öppnas i nya flikar).

Webbinarium: Ingen ska vara rädd att hålla sin partners hand

Pride City, fre 31 jul 12:00
Arrangör: EU-kommissionen i Sverige

Hur har situationen för HBTQI+ förändrats i Europa idag jämfört med 2015? Vad sker redan på EU-nivå & vad kan göras mer? Om detta diskuterar vi i panelsamtalet “Ingen ska vara rädd att hålla sin partners hand” som modereras av Mark Levengood.

Deltar gör bl.a Deidre Palacios, ordf. RFSL, Ulrika Westerlund, sexualpolitiskt sakkunnig RFSU & EESK ledamot, Lina Axelsson Kihlblom, författare & ordf. Mind, Annika Wäppling Korzinek, bitr. chef för EU-kommissionen i Sverige och Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C) och Evin Incir (S).

Få syn på normerna — att skapa utmanande undervisning

Pride City, fre 31 jul 13:30–14:00
Arrangör: Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund arrangerar ett seminarium om hur normkritiken präglar lärares yrkesvardag och hur man kan hantera situationer som kan upplevas som svåra. Du får också tips på hur man kan ta de första stegen för att göra klassrummet till en mer normkritisk miljö.

Lärande och identitetsutveckling går hand i hand. För att eleverna ska utveckla sin egen identitet och förståelse för omvärlden behöver lärare ge stöd för att tänka kring svåra frågor.

Skolans uppdrag är att förena kunskaps­uppdraget med jämställd­hets­arbetet där elever ska diskutera, tänka och kritiskt granska olika budskap. Som lärare är det viktigt att man får syn på vilka mönster som råder och behöver utmanas samt vilka som skapar begränsningar i lärandet.

Lärarnas Riksförbunds ämnesspanare Annika Sjödahl, Mia Smith och Robin Smith samtalar kring hur normkritiken präglar deras yrkesvardag och diskuterar hur man kan hantera situationer som kan upplevas som svåra. De ger också tips om hur man kan ta de första stegen för att göra klassrummet till en mer normkritisk miljö, även för den lärare som tycker att detta är svårt eller som vill påbörja det förebyggande värdegrundsarbetet. I samband med seminariet har du också möjlighet att ställa frågor till Annika, Mia och Robin.

Seminariet livesänds på Lärarnas Riks­förbunds instagramkonto. Följ @lararnas på Instagram!

LGBTQIA+ activism in the world: Successes and continued challenges

Pride House Stream, fre 31 jul 16:00–16:45
Arrangör: Vänsterpartiet i Storstockholm

Välkommen på ett spännande panelsamtal med inbjudna gäster som vittnar om HBTQ-kampen runt om i världen. Vi kommer att få höra om hur HBTQ-personer har det i olika länder och vilka strategier man använder för att påverka situationen.

Deltagare: Karthik Bittu, Indien, Faris Cuchi Gezahegn, Etiopien, Jae Yates, USA, Monica Cross, USA. Moderator: Per Markus Risman

Why are LGBTQ people at inceased risk of mental health problems?

Pride House Stream, fre 31 jul 15:00–15:45
Arrangör: Karolinska Institutet

Richard Bränström & Arjan Van Der Star, researchers in psychology and health at Karolinska Institutet

Pridefestivaler och förskolor med genuspedagogik – nej tack? Hotet mot hbtq- och srhr-frågor i Sveriges kommuner och regioner

Pride House Stream, sön 2 aug 12:00–12:45
Arrangör: RFSU

RFSU har granskat alla Sveriges kommuner och regioners politiska aktiviteter med fokus på hbtq- och srhr-frågor. Rapporten visar bland annat på stor politisk aktivitet från Sverigedemokraterna – med en inriktning som inte stödjer den utveckling som RFSU skulle vilja se. Här presenterar vi delar av resultatet.

All information och alla programpunkter finner ni på stockholmpride.org ?️‍?