Pressmeddelande

Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO, har undersökt närmre vad studenter i Stockholm egentligen kan förvänta sig för budget. Resultatet är nedslående. Den genomsnittliga Stockholmsstudenten kan inte leva på dagens studiemedel. För att gå runt måste studenter i Stockholm tjäna in 2 158 kronor extra per månad för att gå runt. Då har vi inte räknat med oförutsedda utgifter, presenter eller att äta ute någon enstaka gång.

Oskar M Wiik, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) kommenterar:

– Att studera ska innebära att du bygger din framtid. Nu sliter vi ut studenter redan under studietiden. Det är ett svek mot alla de som vill bidra till samhället genom att studera. Stockholm är en dyr stad att leva i. Det måste vi ta med i beräkningen i högskolepolitiken om vi vill att människor ska fortsätta utbilda sig och välja Stockholm som utbildningsort.

För att stärka studenters ekonomiska trygghet i Stockholm behöver vi ha en tydlig utvecklingsplan anpassad till Stockholms särskilda förutsättningar. Vi behöver öka antalet studentbostäder med hyresnivåer som matchar studentplånboken, öka tillgängligheten för bostadsbidrag, bättre anpassade SL-rabatter och avgiftsfritt studiematerial.

Läs hela rapporten “Stockholms studentbudget 2021” här

 

Kontakt

Josefin Stern
Politisk sekreterare
M: politik@ssco.se
T: 076-199 77 22