I slutet av augusti och i början av september varje år är det som att allt börjar om på nytt. Själv brukar jag kanske vilja köpa något nytt och under större delen av mitt liv har det också inneburit att förbereda sig på att utbildningen ska börja. Det känns alltid som en nystart men på många sätt vandrar vi bara på i samma gamla hjulspår.

Idag deltog jag i livesändningen av Sveriges förenade studentkårers rapportsläpp. Varje år släpper de en bostadsrapport som visar på hur lätt eller svårt det är att få bostad i Stockholm. Stockholm blev som vanligt rödlistat. Att vara rödlistad innebär att det inte finns en chans att få ett långsiktigt boende under ens första termin. Det finns otroligt mycket att arbeta med.

När jag skulle börja studera i Stockholm så fanns det inget val för mig annat än att pendla. Jag bodde hemma hos mina föräldrar i Västerås och möjligheten att få en bostad kändes omöjlig. Jag visste inte ens hur jag skulle börja. Bostadssituationen är så svår i Stockholm att det faktiskt är helt omöjligt att förstå var en ska börja.

Det känns alltid som att vi studenter är en hackig LP-skiva i terminsstart och det är vi med all rätt. För få saker blir bättre. Vi såväl som andra studentorganisationer brukar tillsammans pumpa ut debattartiklar, inlägg på sociala medier och sälja in kårerna för att studenter ska få möjlighet att hitta en bostad via Stiftelsen Stockholm studentbostäder (SSSB). För ni vet väl det, att det bara är kårmedlemmar som kan få studentbostäder via SSSB. Men kötiden är lång även där, om ack lite kortare.

I Stockholm är det ett evigt fokus på att lösa bostadssituationen för oss studenter. Jag flyttade, efter om och men, till Stockholm men är i princip alltid stressad över var jag ska bo härnäst och jag är inte ensam. Vad hade en inte gjort för att bara veta att ens boendesituation var trygg? En av SSCO:s viktigaste frågor är just studenters bostadssituation och det är något vi arbetar mycket med, för att vi vill men såklart även för att vi måste. Vi måste göra situationen bättre för studenterna när det kommer till bland annat boende. Jag tror verkligen att vi kan göra skillnad – tillsammans.

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande