För fjortonde året i rad släppte Sveriges förenade studentkårer (SFS) idag sin rapport om läget på studentbostadsmarknaden – och det är elfte gången vi på SSCO bidrar med en uppdatering. Tyvärr tror jag inte att det överraskar någon att Stockholm fortfarande är rödlistat.

SFS bostadsrapport är ett uppskattat verktyg för att se hur bostadssituationen ser ut för Sveriges studenter och det är med nöje, situationen till trots, vi deltar i sammanställningen varje år. Tittar man tillbaka över åren har kötiden för korridorsrum faktiskt minskat med några månader sedan 2010, men kötiden för en studentlägenhet har ökat.

Hur ser det ut idag då? Coronapandemin har förstås påverkat Stockholms studenter, lärosäten och bostadsmarknad, vilket gör att situationen inför årets terminsstart är lite svårare att förutse än vanligt. Under våren har kötiden för korridorsrum varit rekordlåg – i genomsnitt 5,5 månader enligt SSSB – men nu när lärosätena börjar återgå till fysiska studier och vi (förhoppningsvis) kommer börja se en ström av internationella studenter igen kan vi nog räkna med att ganska snabbt återgå till våra ”normala” kötider. D.v.s. nästan det dubbla för ett korridorsrum och fem-sex år för en studentlägenhet.

Allt är dock inte doom and gloom, även om det ibland kan kännas så. Vi på SSCO fortsätter arbeta politiskt för att förbättra Stockholmsstudenternas boendesituation och har den senaste månaden varit i kontakt med flera kommuner i Stockholm om deras framtida studentbostadsplaner. Bland annat så har Stockholms stad planer på över 2 000 studentbostäder som ska färdigställas inom de kommande två åren. Ett flertal andra kommuner har tillsammans framtida planer på några tusen studentbostäder, även om dessa planer kanske ligger lite längre fram i tiden än vad vi skulle önska. (Vi kommer ligga på dem alla och lobba för att det ska gå snabbare än så!)

I slutänden så kan vi nog med säkerhet säga att Stockholm kommer vara rödlistat nästa år också. Men, vi kan också med säkerhet säga att SSCO kommer fortsätta kämpa för att vi en dag kan vara gullistat – och till slut grönlistat! Det kanske inte blir nästa år, eller året efter det, men en vacker dag ska Stockholms studenter banne mig slippa ha ångest över sin boendesituation!

Sofia Holmdahl
SSCO:s förbundsordförande