Sara Tabari klev in i toastmasterrollen 2017 och har presenterat Nobelpristagarna på banketterna 2018 och 2019. Tyvärr blev det ju ingen bankett 2020, men vi har stora förhoppningar om att det kommer bli något sorts firande i år. Nedan berättar hon om det roligaste och mest oväntade som hänt henne under/inför Nobelbanketten, samt vad som kan vara bra att ha i åtanke om man vill söka positionen. (Sista ansökningsdag är den 9 september.)

Hej Sara! Vad är ditt roligaste minne hittills från ditt uppdrag som Nobelbankettens toastmaster?

Hej! Det är omöjligt att välja bara ett minne, allt har verkligen varit fantastiskt! I början kändes det surrealistiskt att som student få vara den person som introducerar Nobelpristagarna på självaste Nobelbanketten. Uppdragets absoluta höjdpunkt är ju såklart att få stå i talarstolen, det känns som att tiden stannar när man står där uppe. Jag har även många fina minnen från samtal med pristagarna och andra gäster under dansen i Gyllene salen.

Hur förbereder du dig inför uppdraget?

Mina förberedelser börjar redan första veckan i oktober när Nobelpristagarna för året tillkännages. Jag brukar notera vilka länder pristagarna kommer ifrån och därefter göra en lista på vilka språk jag sannolikt kommer att tala under banketten. Om det är språk jag inte talar sedan tidigare brukar jag ta hjälp av ambassadpersonal med uttal och språkmelodi. Sedan är det bara att ställa sig framför spegeln och börja öva!

Vilket språk har hittills varit roligast att presentera på? 

Under Nobelbanketten 2018 presenterade jag den japanska medicinpristagaren Tasuku Honjo. Jag saknade tidigare förkunskaper i japanska, så det var spännande att få lära sig en helt ny språkmelodi! Det var även roligt att presentera litteraturpristagaren Olga Tokarczuk på polska under Nobelbanketten 2019. I högstadiet läste jag ryska som extraspråk och kunde använda de kunskaperna för att lära mig polskans fonetik. Under dansen i Gyllene salen berättade hon för mig att hon var övertygad om att jag kunde polska sedan tidigare, vilket var en stor komplimang!

Vem är den mest oväntade personen du träffat under Nobelfestligheterna?

Under Nobelbanketten 2019 sprang jag på bergsklättraren Alex Honnold. Då hade jag precis sett hans film Free Solo, så jag blev helt starstruck! Det var roligt att få träffa en person som vanligtvis brukar ses i ett annat sammanhang. Dessutom var han supertrevlig!

Vilka är dina främsta tips till den blivande toastmaster som kommer skugga dig under Nobelfestligheterna 2021 och efterträda dig från 2022?

Mina praktiska tips är att förbereda sig i god tid med språkinlärning och att öva mycket på att tala framför kamera. Att få erfarenhet av att tala inför stor publik hjälper även mycket med nervositeten. Det allra viktigaste är dock att inte glömma bort att njuta av upplevelsen!