Alltså, jag måste säga att jag tycker det är sjukt att ens månadskostnader såhär i början av en termin är så orimligt dyra och att det känns som att ingen riktigt tar hänsyn till det. Det är en extra dyr månad.

Jag minns att jag i början av mina studier, innan jag blivit bättre på att hustla mig fram i kurslitteraturträsket, vid något tillfälle köpte all min kurslitteratur vid ett och samma tillfälle. I efterhand kan jag inte riktigt förstå hur det gick ihop men jag hade väl lite pengar sparat och fick kanske till och med hjälp av mina föräldrar. Det är i princip omöjligt att köpa kurslitteratur för hela terminen i början av terminen, trots att det är allt en vill. För alla som beställt från de stora bokjättarna online vet om att deras leveranstid är totalt superorimlig. En måste i princip vara förberedd, ha sparade pengar och köpa allt i början av terminen för att stressen att ens kurslitteratur inte ska komma fram i tid inte ska ta över ens kropp.

Det hade varit mycket lättare om kurslitteraturen var gratis, som en del av utbildningen. Det finns få saker som eldar upp mig så mycket som kostnader i utbildning. Obligatorisk kurslitteratur bör vara gratis. Jag fattar att det inte är enkelt löst, att jag inte bara kan knäppa med mina fingrar men det borde vara något vi alla arbetar för. I första stadiet borde digital kurslitteratur vara fri. Vi behöver större utbud hos våra bibliotek och mer open access. Personligen läser jag hellre en fysisk bok men om den digitala är gratis, ja då väljer jag såklart den.

Det ser väldigt olika ut på olika utbildningar. Jag har personligen läst kurser där det bara varit digitala artiklar som kurslitteratur och andra där jag förväntas köpa kurslitteratur för flera tusentals kronor men nästan alla studenter kommer någon gång i sin utbildning behöva spendera dyra pengar på kurslitteratur. Det är ett stort gemensamt problem för studenternas ekonomi. Enligt Stockholms studentbudget läggs nästan 500 kronor i månaden ned på studiematerial och vi vet att denna kostnad också ofta sker i klump i början av terminen. Det är inte hållbart.

En annan sak som inte är hållbar är hur många tårar jag gråtit sen i torsdags då ABBA släppte två nya singlar. Det är typ det största jag varit med om sen Carola vann Melodifestivalen 2006. Men det kanske var en parantes.

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande