Idag släpptes budgetpropositionen och för en som är intresserad av högre utbildning så finns det ju vissa delar som är mer spännande. Under den senaste veckan har det varit mycket snack om en eventuell höjning av räntan av studielånet. I dagsläget är räntan för studielån på 0,05 % och i förslaget ska CSN få ett uppdrag att utreda hur detta ska kunna reformeras. Detta ställer jag mig väldigt frågande till då det kort och gott kommer kosta mer för oss att studera. Det skapar väldigt tydliga problem i vilka som får inträde på lärosätena.

Att börja studera ska aldrig vara beroende av att studiemedlet inte räcker till eller rädslan för att ha råd att betala tillbaka det. En högskoleutbildning är en förutsättning för många yrkesvägar men en högskoleutbildning garanterar inte en hög inkomst och att tjäna tillräckligt med pengar för att ha råd med eventuella ränteökningar i framtiden är inte en självklarhet. Det är lätt att som statsråd komma med dessa typer av förslag då ens ekonomiska ersättning är hög. En stor mängd utbildade personer har inte de förutsättningarna. Så, jag undrar hur verklighetsfrånvänd en kan bli i sina förslag?

Att ta studiemedel måste vara förmånligt. Under mina år som student har jag alltid tagit såväl bidrag som lån. Jag har återkommande hamnat i diskussioner om ”det är värt” att ta studielån och för mig har det inte bara varit en självklarhet utan också ett måste. Jag har aldrig haft råd att studera utan lån och jag är inte ensam om det. Det nya förslaget innebär att de som måste ta lån idag också kommer att få högre utgifter i framtiden. Jag hade kanske tänkt ett extra varv när jag valde utbildningsbana när jag började studera om jag visste hur mycket lånet eventuellt skulle komma och kosta mig i framtiden.

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande