Den 18 september samlades över 400 personer på Sergels torg för en demonstration mot marknadshyror. Efter en timmes engagerande tal tågade vi ner till Medborgarplatsen för fortsätta demonstrationen där. SSCO var en del av den digitala protesten tidigare i år och var självklart på plats även nu. Här nedanför kan du läsa talet som Tulsa Tollemark O’Shea höll på Medborgarplatsen.

Under våren var Stockholms studentkårer en del av Nej till marknadshyror-rörelsen. Nu står vi här igen. ”Varför?” kan vissa undra. Regeringen och Centerpartiet har ju slopat det förslaget i och med sommarens politiska dragkamp.

Att regeringen och Centern inte längre driver frågan framåt betyder dock inte att den är bortglömd, att inte andra driver frågan. För bara fyra dagar sedan skrev Moderata studenter i en replik till oss i Mitt i Stockholm att marknadshyror och regelförenklingar var lösningen på studentbostadskrisen. Inte den bostadsgaranti vi föreslagit. Marknadshyror.

Stockholms studenter går redan på knäna. Stressade över att inte kunna få tag på en bostad, att inte ha råd att betala hyran. Stressade över att behöva arbeta vid sidan av heltidsstudier för att inte gå back flera tusen kronor varje månad. Studenter mår sämre och sämre, känner sig mer och mer stressade.

Dagens nybyggnation har höga nog hyror som det är. Marknadshyror skulle inte bara öka utestängningseffekten för studenter på bostadsmarknaden. De skulle även öka den stress studenter lever under, och ha en negativ effekt på studenters psykiska hälsa. Att konstant leva med den stress, oro och ångest en osäker boendesituation frambringar har dessutom ofta en negativ effekt på studieresultaten. Att införa marknadshyror kan resultera i en lavinartad snöbollseffekt för Stockholms studenter.

SSCO – Stockholms studentkårer säger Nej till marknadshyror. För våra nuvarande studenter, och för framtidens studenter.