Jag har alltid mått dåligt när jag studerat. Det har kunnat variera mellan prestationsångest, stress, begränsningar. Jag kan göra listan väldigt lång över saker som lätt kan få en att må dåligt som student. Det är inte lätt att vara studerande. I perioder har min psykiska hälsa verkligen gått ut över min utbildning och min möjlighet att jobba extra, eller egentligen har den i princip alltid gått ut över möjligheten att jobba extra. Att inte kunna arbeta extra och bo i en stad som Stockholm är svårt. Allt är så jävla dyrt.

Det är ju vid det här laget allmänt känt att studenter mår sämre än yrkesverksamma i samma ålder. Det är på många sätt en väldigt ostadig situation att vara student, en har ofta inte ett permanent boende och är ofta fattig. Jag har under min studietid, då jag ofta mått för dåligt för att kunna arbeta, inte haft så mycket pengar att röra mig med. Det stressar och går inte riktigt att lösa med endast antidepressiva (även om de kommit till väl användning, i alla fall för mig). Vi behöver rejäla förändringar för att kunna göra oss av med bostads- och pengaångesten och det snarast. Våra psyken klarar inte av detta.

När saker i vår omgivning gör att vi mår dåligt kommer vi också prestera sämre. När jag mådde som sämst presterade jag såklart också som sämst, vilket påverkar ens möjligheter i livet. Det blir exempelvis svårare att komma in på fortsatt utbildning och ett dåligt resultat på en tenta kan ju resultera i ännu mer ångest. Ja, det är många delar av studietiden som risker att skapa psykisk ohälsa och vi behöver ta ett grepp om det – lärosätena måste framför allt ta sitt ansvar för studenternas hälsa och studiemiljö. Politikerna behöver göra det möjligt att vara sjukskriven på fler deltidsnivåer än det är i nuläget, det studieinriktade rehabiliteringsansvaret måste tydliggöras, studenthälsomottagningarnas syfte måste förtydligas. Listan på saker som måste göras är lång men behoven är oändliga.

Idag anordnar SSSB ett lopp för att uppmärksamma frågan kring studenters hälsa. Vi på SSCO kommer såklart delta. Det kan du också göra då loppet pågår virtuellt. Kolla in det här. Vi måste på olika sätt gå samman för att belysa hur piss vi faktiskt mår och synliggöra att vår psykiska ohälsa är ett problem. Det verkar var svårt för makthavare att förstå och ännu svårare för dem att göra något åt saken, verkar det som i alla fall.

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande