Vi rör oss med stormsteg in på en av de fattigaste perioderna på året. För många, mig inkluderat, innebär decembermånad massa utgifter som jag oftast inte har räknat med i min budget. Det finns ett stort krav på oss att spendera mycket pengar i december. Ofta handlar det om julklappar eller andra högtidskopplade gåvor, men även julbord, kläder till nyårsafton, dyra fester, listan kan fortsätta. Jag har alltid behövt spara under året för att ha råd med december. Det är inte alla som har möjlighet att spara under året som går och för dem blir situationen ännu värre.

Det är ingen hemlighet att CSN är för lågt. Enligt vår Studentbudget så går studenter över 2000 kronor back varje månad. Det går alltså inte att inte arbeta vid sidan av sina studier i Stockholm. Jag själv arbetade under delar av min studietid på Stockholms universitet för ett forskningskonferensnätverk som handlade om ämnen som låg nära min utbildning. Det var lärorikt och roligt, men att behöva förlita sig på andra intäkter en CSN stressar nog de flesta. Det stressade mig.

CSN behöver höjas och det snarast. Vi tycker att det är orimligt att bidragsdelen är så pass låg som den är. En högre bidragsdel gör inte bara livet enklare nu utan också sen. CSN behöver ligga så pass högt att alla studenter överlever på endast CSN och dessutom har råd att spara inför dyrare perioder. Den dyrare perioden kan vara december men även delar av året. Studenter behöver en buffert och det går idag inte, även om en jobbar lite extra. Jag vill sluta behöva önska mig pengar i julklapp för att december och januari ska gå ihop.

 

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande