Förra veckan släpptes vår rapport “Stockholms studentbudget 2022”. I rapporten visar vi på hur studenter i Stockholm går över 2600 kronor back i månaden. Det är totalt ohållbart. Det är så oerhört högt att jag själv nästan blev förundrad över hur siffrorna kunde stämma. Men om en utgår från såväl CSN egna siffror och Konsumentverket så är det såhär mycket en beräknar att en lägger på att överleva. För, det är inte heller så att studenter lever ett liv i lyx. Livet är begränsat.

Vi fick till och med ett par kommentarer på Facebook om hur siffrorna inte kunde stämma och visst kan en diskutera det – jag tycker däremot att det är bättre att diskutera vad vi kan göra åt saken. Siffrorna är inte tagna ur tomma intet och vi bör nu fokusera på hur vi kan underlätta för studentgruppen. Det handlar såklart om att CSN måste höjas men även att andra saker ska bli billigare. En stor utgift i Stockholm är SL-kortet. Som invånare i Stockholm är det helt centralt att ha SL-kort. SSCO:s vice ordförande Emilia lånade precis mitt SL-kort och helt plötsligt är jag låst till dit jag kan gå till imorgon. Det går ju inte under längre perioder. SL-kortet behöver bli billigare, precis som hyrorna. Personligen har jag haft turen att få en bostad genom SSSB vilket har gjort att jag har kunnat hålla nere min hyra som student men väldigt många låses fast på den ohållbara andrahandsmarknaden. Studenter lägger i snitt 43 % av sin inkomst på bostad, medan den vanliga förvärvsarbetaren lägger 26 %. Det går liksom inte ihop.

Det är bra att ha på pappret hur det faktiskt ser ut. Jag hoppas att ni kan använda budgeten lika mycket som vi kan, för tillsammans kommer vi längre och det är tyvärr en lång bit kvar.

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande