Hej alla,

Den här helgen har varit rätt slitig för mig, jag har haft roliga studentevenemang såväl på fredagen som lördagen. I fredags var jag tillbaka på min hemmaplan och var på sittning med alla stora föreningar och kårer på SU. Det var en röjig tillställning men hade väldigt roligt och vann storartat omgången av hela havet stormar.

I lördags var det äntligen dags för firandet av Sveriges förenade studentkårer som fyllde 100 år förra året. Detta evenemang har en verkligen väntat på, då det skjutits upp ett år på grund av pandemin. Uppklädda till tänderna (eller kanske till axlarna då klädkoden endast vara black tie, vi är ju vana med högtidsdräkt) tog jag och Emilia oss till Clarion Stockholm vid Skanstull för evenemanget. Först tryckte vi chips tillsammans med SFS styrelse på ett mycket lite hotellrum för att sedan bege oss till ballokalen. Jubileet var spännande, jag personligen hade kanske önskat lite mer inslag av studenter men det är alltid fascinerande att vara på samma plats som kronprinsessan. Ideologiskt är jag nog republikan, men det är något med så kända personer. Jag blir fnittrig. För övrigt så råkade jag dua henne. Jag som hade övat. PINSAMT, är bara förnamnet. Men roligt att sammansluta med kårer över hela landet, statsråd och hovet. Träffade många av våra medlemskårer också, vilket såklart alltid är kul. De är liksom ens favoriter. Tack SFS för att vi fick delta!

Kronprinsessan sa i sitt tal:

Du, som engagerar dig för studenters villkor.
Du, som väljer att lägga din tid och din kraft på att skapa förändring på demokratisk väg.
Du, som för dina kamraters talan, och som vårdar det förtroende som det innebär:
Du är en tillgång för vårt land!

Och visst är vi det, en tillgång för landet. Jag undrar om kronprinsessan satt på något representationsuppdrag när hon studerade? Det borde hon ha gjort, jag tycker faktiskt att alla ska göra det under någon period av sin studietid för det är verkligen där en kan förändra sin utbildning till det bättre. Kvalitet i utbildningen är viktigt och studentinflytandet är en viktig del av det.

SSCO firar i år 126 år så vi slår SFS, många av våra medlemskårer är också äldre med Medicinska föreningen i täten som grundades redan 1877. Studentrörelsen är lång och jag arbetar varje dag för att leva upp till det som gjorts tidigare.

Nu får vi se vad det blir för ytterligare firanden framöver, jag vet om att jag har många fester i min kalender den närmsta tiden och däribland firandet av Tekniska högskolans studentkårs 120 årsdag. Det ser jag fram emot.

 

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande