Förra veckan var jag på ett seminarium som UKÄ höll om högskolan efter pandemin. Ett av de hetaste ämnena var disciplinärenden och hur de ökat under pandemin. Fusk av olika slag har alltid varit något som en blivit tillsagd att undvika och jag tror att de flesta inte aktivt vill fuska men hamnar där ändå av olika anledningar. En av de vanligaste anledningarna till att folk hamnar i disciplinnämnden är otydlighet om vad som är fusk. Visste ni t ex om att samarbete kan anses vara otillåtet och en på grund av att en samarbetar med sina kursare kan bli avstängd? För mig var det en nyhet ganska långt in i min utbildning att otillåtet samarbete var en grej. Jag har antagligen gjort mig skyldig till det, då vi parallellt alltid blivit tillsagda att arbeta ihop och stötta varandra. Var går gränserna? Jag tycker faktiskt fortfarande att det är väldigt otydligt och förstår att folk kan missförstå reglerna. Sen finns det såklart de som fuskar medvetet och det är ju inte okej, men en kan till viss del förstå att någon i kris tar till sig fusk. Att inte klara sin utbildning påverkar så många delar av ens liv att det kan kännas som det enda valet – att fuska alltså.

Att inte klara en tenta kan betyda att en förlorar såväl CSN som sin bostad. Alltså, att råka samarbeta med någon för mycket kan innebära att ens trygghet bara ryker. Vissa kurser, t ex på juristprogrammet, består av många poäng. Jag tror det är en kurs under någon termin som är 22,5 hp t ex. Om en missar den, så blir en utslängd ur sin studentbostad och kommer inte få CSN för nästkommande termin. Det går helt enkelt inte att faila. Det är så mycket svårare att inte klara en tenta och hamna efter än vad en tror. Det handlar om hela livssituationen. Jag tror vi måste ha med det i medvetandet när vi talar om fusk. Fusk är inget en vill, men ibland kan en kanske uppleva att en inte har råd att göra något annat.

Förresten, såg ni Oscarsgalan inatt? Det gjorde jag. Det här med att slåss. Inte min grej. Inte heller min grej att Penélope Cruz inte vann för bästa skådespelerska. Älskade henne i Parallella mödrar.

 

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande