Studenter mår sämre än yrkesverksamma i samma ålder och det är ett återkommande problem vi och studentkårerna arbetar med. Det finns en enorm prestationsångest som kommer med att vara student, en är fattig vilket medför en ekonomisk stress, i Stockholm finns ingenstans att bo. Listan kan göras lång på varför studenter mår sämre. Men det är inte heller alltid så enkelt att det endast beror på yttre omständigheter.

Jag har alltid mått dåligt. Jag hade dialog med en familjemedlem häromdagen som förklarade att hon hade ett tryck över bröstet och min spontana reaktion var att jag inte minns senast jag inte hade ett tryck över bröstet som gör det svårt för mig att andas. Under hela mitt liv har jag haft återkommande tankar om att dö, i perioder planerat och försökt dö. Jag har ätit alla livets piller för att må bättre, suttit i möten samtidigt som jag haft en pågående panikångestattacker och inte klivit upp ur sängen.

Min psykiska sjukdom har uppenbarat sig på många olika sätt sen jag var barn och under min studietid har den varit konstant. En gång skrev jag en tenta om mina självmordsförsök som ett uttryck för scenkonst (ja, fråga inte). Min psykiska sjukdom har varit en aktiv del i varje del av mina studier, hindrat mig, gett mig inspiration till tentor (uppenbarligen) och gjort mig ofantligt trött.

Och just nu är jag sådär ofantligt trött. Jag har gasat på för hårt för länge. Jag mår inte bra. Mina många studieår var fantastiska och ännu mer fantastiska har mina år som heltidsarvoderad förtroendevald varit men jag har inte tillåtit mig själv att pausa. När min morfar dog satt jag i ett panelsamtal fem minuter efter att jag fick beskedet. Jag är väldigt trött och på tisdag har jag mitt sista möte med min överläkare som sedan ska sluta. Jag har haft henne i fem år, hon har varit min enda konstanta vårdkontakt. Hur ska det gå? Jag behöver vila.

Och jag är inte ensam om att behöva vila. Vi alla förtjänar att vila. Jag ska göra mitt bästa för att vara ledig i sommar. Inte hela sommaren såklart, men delar av den. Jag hoppas att ni också får lite ledighet nu när de sista tentorna är skrivna, för utan ledighet blir det svårt att må bra i terminerna. Mer om hur vi ska få till ledighet för alla studenter vid ett annat tillfälle. Nu ska jag måla mina naglar och ta ett dopp i Brunnsviken.

Sofia Holmdahl
SSCO:s ordförande