Förtryck av kvinnor sker brutalt och ohämmat runtom i världen. Kvinnors rätt till frihet och autonomi kommer inte automatiskt, den behöver tas och erövras, om och om igen. Det visar både den brutala historien och den brutala nutiden.

Nu senast har vi fått bevittna kvinnors kamp på barrikaderna i Iran. Kvinnor och allierade män som med risk för sina liv protesterar mot förtrycket öppet på gator och torg och högljutt kräver sin rätt. De agerar förebilder för generationerna som kommer efter och lägger grunden för en framtid präglad av rättvisa.

Rätten till utbildning och högre utbildning är grundläggande för att kvinnor ska kunna delta i samhället och forma sina liv på lika villkor som män. Därför är studenter en effektiv grupp att ge sig på för regimer som vill inskränka kvinnors rättigheter i samhället. Och det är precis vad Irans regim har gjort nu. Säkerhetsstyrkor har belägrat universitet och använt dödligt våld för att tysta studenternas röster och kamp för frihet och rättvisa. Vi ser rapporter om tillfångatagningar, misshandel och grova konfrontationer.

I Ukraina faller nu bomber utanför universitet. När talibanerna tog över makten i Afghanistan förra året tog det en millisekund innan kvinnornas rätt till högre utbildning slaktades. Runtom i världen kämpar kvinnor med att överhuvudtaget få tillgång till grundläggande utbildning. Modiga kvinnor riskerar dagligen sina liv för att driva igenom förändring, för sig själva, för sina medsystrar, och för generationerna som kommer efter. Det sker av enskilda individer såväl som av grupper som går ihop och arbetar systematiskt.

En sak har de gemensamt. En sätter sig inte på kvinnor. En sätter sig inte på studenter. Den som gör det kommer förr eller senare få smaka på motstånd. Och det motståndet kommer att svida. ”Studenter föredrar döden framför förnedring” skanderar studenterna i Iran. Vi hör er och står bakom er.

 


Sofia Holmdahl SSCO:s ordförande