Idag röstades Ulf Kristersson fram som ny statsminister efter ett par veckors sonderande. Som aktiv i studentrörelsen finns det såklart vissa saker jag är mer intresserad av än andra. Jag är exempelvis väldigt spänd på vem som kommer få ansvar för högre utbildning. Kommer den slås ihop med skolministern, vara helt fristående, ja det finns många varianter. Jag ser i alla fall fram emot att se vilka en ska arbeta mot.

Enligt undersökningar är klimatet den viktigaste frågan för studenter, vilket inte minst syntes i SSSB:s rapport som släpptes tidigare under hösten. Jag har under hösten lett flera debatter med temat klimat och frågan engagerar verkligen studenter. Min reflektion efter att ha skummat igenom Tidöavtalet, hört studentpolitiker och riksdagspolitiker tala om klimatet är att det “lag” som nu vunnit har ett stort fokus på energipolitik. Energipolitik är såklart en viktig del av klimatfrågan, det är dock inte den enda klimatfrågan. För mig personligen spelar såklart även biologisk mångfald in, transport och livsmedel samt konsumtion likaså. Frågan är bredare än energipolitik, även om just detta lag faktiskt verkar relativt överens om hur en ska lösa just energipolitiken. Jag hoppas på billigare elräkningar, eller, egentligen inte. Min elräkning var förvånansvärt låg denna månad?

Något annat. Stockholm. I Stockholm har såväl regionen som kommunen fått ett annat styre, där “vänstersidan” blivit störst. Eller i regionen är det väl en mer “bred mitt”, men ni förstår vad jag menar. Det ska bli spännande och se vilka frågor som kommer prioriteras. En viktig fråga för oss har ju varit det dyra SL-priset och att sänka det, vilket är något som går i linje med den nya regionmajoritetens politik. Jag hoppas vi kan se förändring där. Jag ser även fram emot att ha fortsatt dialog om bostadsförsörjningen i staden. När vi hade möte med Clara Lindblom (som är nytt Bostads- och fastighetsborgarråd) i våras tog hon verkligen till sig av det vi sa och jag hoppas på genomslag även där.

Det är alltid spännande med nya politiska landskap och jag ser fram emot att fortsätta driva studenternas frågor gentemot de nya stats-, region- och borgarråden. Hoppas ni hänger med!


Sofia Holmdahl SSCO:s ordförande