Min företrädare i SSCO:s styrelse och som ordförande för Stockholms universitet studentkår, Anna Kinberg Batra sa någon gång att Stockholmare är smartare än lantisar. Ni minns det säkert lika väl som jag. Det är väl inte helt schysst att hålla med och det gör jag inte heller, men Stockholm är åtminstone Sveriges huvudstad – det kan ingen säga emot och i Stockholm bor många studenter. Genom mitt uppdrag i SSCO får jag möjlighet att driva frågor på alla nivåer – just för att våra studenter tycker saker om alla nivåer. Det är en ära att representera studenterna och oavsett vilken nivå jag gjort det på så har det varit en fröjd.

Jag och min kära kompis Oskar M Wiik (också företrädare som ordförande för SSCO och styrelsekompis i SFS, han var vice ordförande där) pratade länge om att engagera oss globalt. Sveriges förenade studentkårer representerar ju Sverige europeiskt, men vore det inte rimligt om vi representerade alla studenter globalt? Mot aliens typ? Nej, men skämt å sido. Det är ofta svårt att dra gränser gällande vad som påverkar studenters situation och det mesta handlar ju om lärosätesnivån. Det är därför studentkårerna är så otroligt viktiga aktörer för studenter. Att bedriva direkt påverkan på utbildningen är bland det viktigaste en kan göra för att vi ska få vettiga och bra samhällsmedborgare. Studenter förtjänar också en utbildning i världsklass. Jag älskade att vara engagerad i min kår. Den lokala nivån har alltid legat mig varmt om hjärtat, även om jag såklart lockats av andra nivåer av komplexiteten av att vara student.

Stockholms studentkårer har tagit fram olika politiska program till oss för att vi ska veta vad vi ska tycka. Det är väldigt skönt att veta att det vi talar om är välförankrat såväl hos Tekniska högskolans studentkår som hos Naprapathögskolans studentkår. Det är faktiskt en total ära att ha så många medlemskårer som vi har och deras åsikter måste vi representera. Än så länge har inte våra politiska program några åsikter om den globala nivån, så vi kanske inte ska ge oss in där än? Men jag säger än, för om det är så att våra medlemskårer tycker att vi ska börja åsiktsutveckla i globala studentfrågor så skulle vi såklart göra det. Jag kanske ska ringa Oskar redan nu för att förbereda oss för att leda den globala studentrörelsen? Kan ju vara bra att vara förberedd.


Sofia Holmdahl SSCO:s ordförande