I veckan påbörjas årets kanske dyraste månad. Det är en dyr månad, inte bara för de som firar jul utan för alla. Det blir blixkallt och en ny vinterjacka behöver införskaffas, en luras in i reor och den sista 7,5:an för terminen har precis börjat. Samtidigt som det är en extremt dyr tid att vara student i så skuldbeläggs de som måste köpa sina julklappar på kapitalismens storhögtid Black Friday. Jag förstår inte hur det är tänkt att december ska fungera för studenter. Studenter har inte mer pengar men förväntas spendera ganska mycket mer. Det är inte hållbart.

Studenters ekonomi är dock ett ständigt problem. Att vi behöver se en höjning av CSN är en självklarhet. Vi behöver se en utökad bidragsdel och för all del även lånedelen. Men eftersom sittande och tidigare regeringar inte prioriterat studenters ekonomi genom ett rimligt CSN behöver vi även kunna leverera andra förslag. En viktig ytterligare inkomst för många är bostadsbidraget. Jag själv tog bostadsbidrag under en tid men det slutade tyvärr i att jag blev återbetalningsskyldig. Det är ett ganska vanligt problem för de som tar bostadsbidrag – att det är jättesvårt att estimera sina framtida inkomster. Det gör att många inte vågar ta bostadsbidraget. Dessutom får en inte heller vara över 29 om en är barnlös/fri. Om regeringen inte vill ge oss mer CSN måste åtminstone bostadsbidraget ses över. Hyran är nästan alltid den största utgiften och därför behöver vi bidrag som kan täcka åtminstone en del av det, utan att riskera att bli återbetalningsskyldiga.

Det är en ständig fråga i min hjärna om det bara är intäkterna som behöver bli högre eller om även utgifterna bör minska. Årsskiftet är tiden för hyreshöjningar och dyrare SL-kort. Vid årskiftet justeras CSN lite men bara hyreshöjningarna kommer äta upp det. Det är liksom inte hållbart. Jag oroar mig otroligt mycket. Saker kan inte bli dyrare, för intäkterna ökar inte i samma takt vilket behövs. Eller egentligen, måste de öka i snabbare takt. Men det är väl ingen politiker som hör det.

 


Sofia Holmdahl SSCO:s ordförande