Studenter är panka. Att vara student i Stockholm innebär ännu mindre pengar då allt är pissdyrt i Stockholm. Stockholm är Sveriges största studentstad och en fjärdedel av landets alla studenter är här. Vi är med andra ord många som påverkas av såväl dyra SL-priser som dyrare matpriser. Det är inte rimligt att det är såhär men med anledning till att politikerna inte har studenternas ekonomi i fokus vare sig nationellt eller lokalt behöver vi ta saken i egna händer. Vi behöver samarbeta för att hitta lösningar på problemen.

Jag har under många år sammanställt en lista på saker en kan göra för att spara och tjäna pengar som student. Det är nu dags för mig att delge delar av den till er. 

Dela på abonnemang 

Jag betalar typ inga abonnemang själv. Min Disney+ är en av mina bästisars svägerskas konto. Låt personer logga in och logga aldrig ut. 

Ta barnbananer i matbutiken

De ger ut gratis grejer i affärerna? Ta. Ja, det står att det är till barnen men du är väl någons barn? Smakprover fungerar också. Ät dig mätt där det bjuds. 

Hyr ut din bostad (om du har en) 

Vem har sagt att en behöver bo någonstans? Har du turen att ha fått tag på en bostad? Bo på kompisars soffor och hyr ut din bostad till ockerhyra. Detta kan leda till mycket pengar men kanske mindre trygghet, men ja, prioriteringar. Tält finns också. 

Använd Tinder för gratismåltider

Inflationen har inte direkt gjort det billigt att äta, men äta bör en. Ett sätt att äta utan att betala är att gå på massa dejter och låta dejten betala. Om du har tur kanske det även bjuds på frukost? Detta tips fungerar extra bra om du är snygg. 

Köp kläder och lämna tillbaka

Studentlivet är fyllt av evenemang med konstiga klädkoder. Vem har sagt att en behöver ha outfits till alla tillfällen? Ja, inte jag. En kan alltid låna, hitta billiga begagnade men ett annat förslag är att köpa kläder och sedan lämna tillbaka dem efter en användning. Vet inte om det är olagligt, men oetiskt? Aja. 

Ladda ned kurslitteratur online

Detta är inte lagligt men ofta går det att få tag på kurslitteratur online gratis. Visst är det kul att äga böcker och så men om en bok kostar 500 spänn på Akademibokhandeln och är GRATIS på en skum rysk hemsida, ja, vad väljer en då? 

Planka

Ja, detta är inte heller lagligt, men det fungerar rätt bra. En kan dessutom bli medlem i en förening (Planka, da) som betalar ens eventuella böter. SL är svindyrt och att slippa betala för ett SL-kort sparar in många kronor. 

Ta del av gratis kondomer

Det finns gratis kondomer överallt i princip. Ta dem och ligg på. Ett annat alternativ är skita i kondomer och ligga på det sättet en kan få barn på och sälja dem i adoptionshandeln. Inte jättesnabba pengar, men ack pengar. Tror detta är olagligt också. 

Skattefuska 

Jag har hört att detta går att göra för att få ut CSN även om en arbetat (liksom lura fribeloppet). Jag hade en bekant som berättade hur, han sa att det var lagligt, men jag vet inte om en kan lita på honom. 

Sälj dina ägg

Det finns säkert någon som vill ha dina ägg, det är också ett sätt för dina gener att leva sig vidare utan att du behöver genomgå en graviditet. En kan också sälja övriga organ, jag pratade med en läkare som sa att det inte är så många en kan sälja, men en njure? Någon vill säkert ha. Antagligen olagligt, men om jag kan sälja mitt hår kan jag väl också sälja min njure? 

Men det enda egentliga tipset är att engagera sig för att få upp CSN och ned priserna. På onsdag släpps vår årliga rapport Stockholms studentbudget där vi redogör för studenternas ekonomi. Jag vill inte
avslöja något, men jag tror att studenterna kommer behöva fortsätta sälja sina organ för att överleva. 


Och ja, detta var ett skämt om ni inte förstod. Höj CSN genast. 

 


Sofia Holmdahl SSCO:s ordförande