Åsikter åsikter åsikter. Det är något jag har mycket av. Väldigt många saker är min ”hjärtefråga”. Senast igår sa jag att det är en ”hjärtefråga” för mig att Bandhagens tunnelbanestation tas bort, en annan jag har haft är att en inte borde få ha selfies som profilbild på LinkedIn och en tredje att Bianca Ingrossos vloggar borde räknas som dokumentärer. Men framför allt har jag många hjärtefrågor när det kommer till studenternas situation. Ofta är det tillgången till bostad men kanske ännu oftare är det studenters hälsa. Kort och gott finns det många åsikter i mig. Dock spelar det väldigt sällan roll, vad jag personligen tycker.

SSCO:s åsikter och den politik jag bedriver är beslutad av våra medlemskårer. Det är våra medlemskårer som beslutar om det vi tycker och vad SSCO:s hjärtefrågor är. Vår politik ryms idag i våra tre politiska program. Vi har ett bostadspolitiskt, ett ekonomipolitiskt och ett högskolepolitiskt program. Tanken är att de ska innefatta allt vi tycker. Men vet ni? Jag och styrelsen har upptäckt ett problem och det är att alla åsikter vi ibland behöver ha inte ryms inom de kategorierna? Vi diskuterade då att kanske ta fram ett fjärde program, att kanske ha ett allmänpolitiskt program men vi landade ganska snabbt i att det inte kändes rätt. Det vi däremot landade i är att föreslå till våra medlemskårer att slå ihop dem. Så, just nu håller jag på och försöker sammanfläta alla våra åsikter till ett program. Målet är inte att ändra våra åsikter, utan att de ska vara mer lättillgängliga.

Men vad är det då för åsikter som inte riktigt går in i de tre politiska programmen? Hittills har styrelsen lokaliserat att vi ofta förväntas tycka saker om serveringstillstånd exempelvis men även lokalhyror för studentorganisationer. Så någonstans där börjar vi. Sen fortsätter vi in i frågor om hållbarhet. Just nu är uppdelningen i det nya politiska programmet: ”Studenters förutsättningar”, ”Studentlivets förutsättningar” och ”Utbildningens förutsättningar”. Jag tror på denna nya riktning. Lättare att hänvisa till, söka och att hantera. Toppen, säger jag, samtidigt som jag ska tänka ut en ny personlig hjärtefråga. Tror det kanske blir något om kaffepriserna på caféerna kring Sveavägen 110.


Sofia Holmdahl SSCO:s ordförande