SSCO bostadstipsar

 

Tips

För många börjar studietiden med att oroa sig för sin bostadssituation och sedan hyra en bostad i andra hand eller vara inneboende hos någon. Det kan vara genom en vän, en släkting eller via andrahandsförmedlingen Akademisk kvart. Oavsett vem det är som hyr ut boendet är det viktigt att skriva kontrakt och vara överens om vilka förhållningsregler som gäller för båda parter. Betala heller aldrig någon hyra i förväg utan att ha sett boendet och skrivit på ett kontrakt. Här kommer några tips som ökar dina chanser till boende:
 
  • Ställ dig i flera köer och sök aktivt. Här finns en bra lista.
  • Använd ditt sociala nätverk för att berätta att du söker boende.
  • Sök boende tillsammans med studiekamrater eller vänner.
  • Betalar du för mycket? Orimlig hyra kan hjälpa dig att få pengarna tillbaka.
  • Glöm inte Stockholms angränsande kommuner när du söker bostad.

Vill du veta med om bostadssituationen för studenter i Stockholm kan du läsa SSCO:s rapporter här.

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder

SSSB har över 8 000 studentbostäder i Stockholmsregionen. Endast studenter som är medlemmar i en SSCO-ansluten studentkår kan köa och söka bostad via SSSB. Mer information om reglerna för köande och hyresgäster finns Instruktion för studentbostadskön och innehav av studentbostad som du hittar bland våra styrdokument.

Akademisk kvart

Akademisk kvart är en andrahandsförmedling som drivs av SSCO och riktar sig direkt till studenter. Att använda Akademisk kvart är alltid gratis. Akademisk kvart strävar efter att förmedla boendelösningar med en skälig hyresnivå i förhållande till studenters generella ekonomi (studiemedlet). Alla annonser granskas manuellt av SSCO:s kansli innan publicering, vilket gör sidan till ett säkrare alternativ än många andra annonsplatser på internet.

Bostadsförmedlingen i Stockholm

Bostadsförmedlingen i Stockholm har Stockholm stads bostadskö och förmedlar hyresrätter i hela Stockholmsregionen, både genom kommunala och privata fastighetsägare. Förutom hyresrätter förmedlar Bostadsförmedlingen också student- och ungdomsbostäder. Det kostar 200 kronor per år att stå i bostadskön och du kan registrera dig och börja samla kötid samma dag som du fyller 18 år. 

Orimlig Hyra

Orimlig Hyra är ett idéburet bolag som hjälper andrahandshyresgäster med återbetalning av överhyror. Deras vision är att skapa en rättvis andrahandsmarknad med rimligare hyror och en bättre cirkulation av hyresrätter. Den tuffa andrahandsmarknaden med höga hyror slår hårt mot studenter, som redan är en ekonomiskt ansträngd grupp. En student som inte kan finansiera ett bostadsköp eller har tillräckligt med ködagar för ett förstahandskontrakt förpassas till andrahandsmarknaden. Detta resulterar i att vissa studenter väljer bort Stockholm och studenter som bor i andra hand behöver jobba extra för att ha råd med hyran. Orimlig Hyra har drivit över 500 ärenden och driver idag över 60% av alla ärenden i Hyresnämnden.