SSCO bostadstipsar

 

Tips

För många börjar studietiden med att oroa sig för sin bostadssituation och sedan hyra en bostad i andra hand eller vara inneboende hos någon. Det kan vara genom en vän, en släkting eller via andrahandsförmedlingen Akademisk kvart. Oavsett vem det är som hyr ut boendet är det viktigt att skriva kontrakt och vara överens om vilka förhållningsregler som gäller för båda parter. Betala heller aldrig någon hyra i förväg utan att ha sett boendet och skrivit på ett kontrakt. Här kommer några tips som ökar dina chanser till boende:
 
  • Ställ dig i flera köer och sök aktivt. Här finns en bra lista.
  • Använd ditt sociala nätverk för att berätta att du söker boende.
  • Sök boende tillsammans med studiekamrater eller vänner.
  • Glöm inte Stockholms angränsande kommuner när du söker bostad.

Vill du veta med om bostadssituationen för studenter i Stockholm kan du läsa SSCO:s rapporter här.

SSSB

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder

SSSB har över 8 000 studentbostäder i Stockholmsregionen. Endast studenter som är medlemmar i en SSCO-ansluten studentkår kan köa och söka bostad via SSSB. Mer information om reglerna för köande och hyresgäster finns Instruktion för studentbostadskön och innehav av studentbostad som du hittar bland våra styrdokument.

Akademisk kvart

Akademisk kvart

Akademisk kvart är en andrahandsförmedling som drivs av SSCO och riktar sig direkt till studenter. Att använda Akademisk kvart är alltid gratis. Akademisk kvart strävar efter att förmedla boendelösningar med en skälig hyresnivå i förhållande till studenters generella ekonomi (studiemedlet). Alla annonser granskas manuellt av SSCO:s kansli innan publicering, vilket gör sidan till ett säkrare alternativ än många andra annonsplatser på internet.

Bostad Stockholm

Bostadsförmedlingen i Stockholm

Bostadsförmedlingen i Stockholm har Stockholm stads bostadskö och förmedlar hyresrätter i hela Stockholmsregionen, både genom kommunala och privata fastighetsägare. Förutom hyresrätter förmedlar Bostadsförmedlingen också student- och ungdomsbostäder. Det kostar 200 kronor per år att stå i bostadskön och du kan registrera dig och börja samla kötid samma dag som du fyller 18 år.