SSCO bostadstipsar

Låt SSCO hjälpa dig hitta din nästa bostad

 

Tips

För många börjar studietiden med att oroa sig för sin bostadssituation och sedan hyra en bostad i andra hand eller vara inneboende hos någon. Det kan vara genom en vän, en släkting eller via andrahandsförmedlingen Akademisk kvart. Oavsett vem det är som hyr ut boendet är det viktigt att skriva kontrakt och vara överens om vilka förhållningsregler som gäller för båda parter. Betala heller aldrig någon hyra i förväg utan att ha sett boendet och skrivit på ett kontrakt. Här kommer några tips som ökar dina chanser till boende:
 
  • Ställ dig i flera köer och sök aktivt. Här finns en bra lista.
  • Använd ditt sociala nätverk för att berätta att du söker boende.
  • Sök boende tillsammans med studiekamrater eller vänner.
  • Glöm inte Stockholms angränsande kommuner när du söker bostad.

Vill du veta med om bostadssituationen för studenter i Stockholm kan du läsa SSCO:s rapporter här.

SSSB

Stiftelsen Stockholms Studentbostäder

SSSB har över 8000 rum och lägenheter över hela Stockholm. Endast studenter som är medlemmar i en SSCO-ansluten studentkår och studerar vid ett lärosäte som har sitt säte i Stockholm kan söka bostad via SSSB. Som hyresgäst måste du också bli godkänd i minst 15 högskolepoäng, eller motsvarade, varje termin.

Akademisk kvart

Akademisk kvart

Akademisk kvart är en andrahandsförmedling som drivs av SSCO och riktar sig direkt till studenter. Att annonsera eller visa intresse för annonser är alltid gratis. Akademisk kvart har inget vinstintresse. Akademisk kvart strävar efter att förmedla inneboende- eller andrahandskontrakt som har en skälig hyresnivå i förhållande till studenters generella ekonomi (CSN). Alla annonser granskas manuellt av SSCO:s kansli innan publicering för att undvika orimligt höga hyror och bluff-annonser, vilket gör sidan till ett säkrare alternativ än många andra annonsplatser på internet.

Bostad Stockholm

Bostadsförmedlingen i Stockholm

Bostadsförmedlingen i Stockholm har Stockholm stads bostadskö och förmedlar hyresrätter i hela Stockholmsregionen, både genom kommunala och privata fastighetsägare. Förutom hyresrätter förmedlar Bostadsförmedlingen också student- och ungdomsbostäder. Kötiderna varierar beroende på utbud, område och hur aktiv man själv är. Det kostar 200 kronor per år att stå i bostadskön och du kan registrera dig och börja samla kötid samma dag som du fyller 18 år. Under 2020 förmedlades 3135 studentbostäder via Bostadsförmedlingen.