Studenternas Nobelfirande

Har du tänkt på studentmössorna som springer runt på Nobelbanketten? Har du tänkt på de fanor och standar som pryder Blå hallen under Nobelpristagarnas tal?

– Det är Stockholms studentkårer!

Ett nära samarbete för att säkerställa studenternas representation

För de flesta är Nobelfirandet en kombination av att hedra och utse nobelpristagarna varje år och att sitta hemma i soffan den 10 december och titta på Nobelbanketten på TV. För studenterna är Nobelfirandet mycket mer än så!

Nedan kan du läsa mer om SSCO – Stockholms studentkårers nära samarbete med Nobelstiftelsen och studentengagemanget under Nobelfirandet.

Förberedelserna börjar på våren

För SSCO börjar Nobelförberedelserna redan på våren, med att vi tillsätter ett nytt Övermarskalksämbete. Övermarskalksämbetet projekt- och arbetsleder studentengagemanget vid Nobel på uppdrag av Nobelstiftelsen. 

Vart tredje år tillsätts även en toastmaster utifrån ett antal sökande studenter. Toastmastern är den som presenterar nobelpristagarna när de ska hålla tal, samt välkomnar till bordet. På bilden ser ni vår nuvarande toastmaster Sara Tabari.

Nobellotteriet – Studenters chans att få gå på Nobelfesten

Varje år från den 1 augusti till den sista fredagen i oktober anordnar SSCO Nobellotteriet. Nobellotteriet är öppet för studenter i hela Sverige och genom att delta tävlar de om att få köpa en parbiljett till Nobelbanketten samt två biljetter till Students’ Nobel NightCap (SNNC) – Nobels officiella efterfest.

10 december – Nobelfirandet

Innan Nobelfesten går av stapeln har ungefär 300 studenter övat in ett program som inte får gå fel. När sändningen i SVT startar står övermarskalkarna och pratar i komradio och säkerställer att rätt student är på rätt plats vid rätt tidpunkt

Som tack för vårt arbete får studenter varje år äta den världskända nobelmaten och vara en del av festligheterna, genom Nobellotteriet. Sent på kvällen, när Stadshuset stänger sina portar, åker alla studentrepresentanter (och en hel del “vanliga” gäster) med buss till SNNC – den officiella, studentledda, efterfesten.

SNNC – Students’ Nobel NightCap

En fest med storslagna teman och många mysterier! SNNC roterar mellan fyra olika lärosäten och arrangeras av lärosätenas studentkårer: Stockholms universitet – SUS, Kungliga Tekniska Högskolan – THS, Karolinska Institutet – MF, och Handelshögskolan – SASSE.