SSCO bostadstipsar

Låt SSCO hjälpa dig att hitta din nästa bostad.

 

Tips

Inledande viktiga tips till dig som söker bostad

Det känns naturligtvis jobbigt för den som ska studera i Stockholm och det är lätt att känna stress och oro inför sin boendesituation. För många börjar den första studietiden med att hyra bostad i andra hand eller vara inneboende hos någon. Det kan vara en vän eller en släkting men det går också att hitta ett rum att hyra via annonser. Oavsett om vem det är som hyr ut boende är det viktigt att skriva kontrakt och vara överens om vilka förhållningsregler som gäller för båda parter. Betala heller aldrig någon hyra i förväg utan att ha sett boendet och skrivit på ett kontrakt. Här kommer några tips som ökar dina chanser till boende:

  • Ställ dig i flera köer och sök aktivt. Här finns en bra lista.
  • Använd ditt sociala nätverk för att berätta att du söker boende.
  • Sök boende tillsammans med studiekamrater eller vänner.
  • Glöm inte Stockholms angränsande kommuner när du söker bostad.

Vill du veta med om bostadssituationen för studenter i Stockholm kan du läsa SSCO:s rapporter här.

SSSB – Stiftelsen Stockholms Studentbostäder

SSSB har cirka 8100 rum och lägenheter över hela Stockholm. Endast studenter som är medlemmar i en SSCO-ansluten studentkår kan söka bostad via SSSB. Som hyresgäst måste du också att bli godkänd i motsvarande minst 15 högskolepoäng per termin vid ett lärosäte i Stockholm vars studentkår är ansluten till SSCO.

Akademisk kvart

Akademisk kvart är en andrahandsförmedling som drivs av SSCO och riktar sig direkt till studenter. Att annonsera eller visa intresse på annonser är alltid gratis. Akademisk kvart har inget vinstintresse. Akademisk kvart strävar efter att förmedla inneboende- eller andrahandskontrakt som har en skälig hyresnivå i förhållande till studenters generella ekonomi (CSN). Alla annonser granskas manuellt av SSCO:s kansli innan publicering för att undvika orimligt höga hyror och bluff-annonser, vilket gör sidan till ett säkrare alternativ än många andra annonsplatser på internet.

Bostadsförmedlingen i Stockholm

Bostadsförmedlingen i Stockholm har Stockholms stads bostadskö och förmedlar hyresrätter i hela Stockholmsregionen, både genom kommunala och privata fastighetsägare. Förutom vanliga hyresrätter förmedlar Bostadsförmedlingen också student- och ungdomsbostäder. Kötiderna varierar beroende på utbud, område och hur aktiv man själv är. Det kostar 200 kronor per år att stå i bostadskön och du kan registrera dig och börja samla kötid samma dag som du fyller 18 år. Under 2020 förmedlades 3135 studentbostäder via Bostadsförmedlingen.

Adress

Sveavägen 110
113 50 Stockholm

 

Publikationer

För att läsa våra publikationer
klicka här

 

Kontakta oss

För fullständiga kontaktuppgifter,
se ssco.se/kontakt

 

Följ oss